Meerssen, stadse allure

Meerssen is één van de mooiste gemeenten van Nederland en heeft rond de 20.000 inwoners. Zodra je in de buurt van Meerssen komt, steekt de toren van de Basiliek van het Heilig Sacrament al boven het heuvelachtige groene landschap uit. Door de prachtige villa’s, monumenten, winkels en horecagelegenheden krijgt Meerssen een bijna stadse allure.

image alt

Rijke cultuurhistorie

Zodra je Meerssen binnenkomt merk je dat de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur elkaar versterken. Karakteristieke boerderijen en herenhoeves liggen in heuvelachtige groene landschappen. Prachtig aangelegde parken verbergen indrukwekkende villa's en kastelen. Tussen de twee grote toeristische steden Maastricht en Valkenburg ligt Meerssen als een rustig, groen gebied met historische bezienswaardigheden. De voormalige Proosdij Meerssen heeft een aantrekkelijk, monumentaal centrum met een prachtig park en tal van monumentale en culturele bezienswaardigheden. De sfeervolle Markt bij de Basiliek is een gezellige ontmoetingsplek voor de bewoners en bezoekers van Meerssen. In het winkelgebied vind je veel speciaalzaken, trendy winkels en horecagelegenheden.

image alt

Een stukje geschiedenis

Echt een lange historie heeft het huidige Meerssen niet. De gemeente Meerssen is op 1 januari 1982 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Bunde, Geulle, Meerssen en Ulestraten. De oorspronkelijke bewoners van het gebied vestigen zich aan de oevers van rivier de Geul. Als deze buiten haar oevers trad, vluchtten de bewoners naar de aangrenzende (helling)bossen. Het moerassige land van deze omgeving heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de naam van de gemeente. Meerssen is afgeleid van Marsna, wat duidt op moerassen of een plaats met een slechte afwatering.

Wat is er te doen? Bekijk de voorzieningen
Wanneer kan ik in Damiaanberg wonen? Bekijk de planning